Η Συνδικαλιστική πυκνότητα άγγιξε κατά καιρούς στην Κύπρο αρκετά υψηλά ποσοστά.
Από τη δεκαετία του ’40 και μετά, οπόταν και οργανώθηκαν ουσιαστικά ομοιοεπαγγελματικές συντεχνίες, οι Κύπριοι εργαζόμενοι ανέπτυξαν μια συνδικαλιστική κουλτούρα, η οποία διαιωνίζεται μέχρι και τις μέρες μας.
Αυτή η πραγματικότητα λειτουργούσε παράλληλα με την επιχειρηματική δραστηριότητα και μεταξύ των δύο δυνάμεων αναπτύχθηκε μοιραία μια έμμεση ή και άμεση αλληλεξάρτηση.
Ειδικά σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα όπου η οργάνωση των εργαζομένων άγγιζε μεγάλα ποσοστά, όπως π.χ. η ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι μεταφορές, η πορεία των επιχειρήσεων και ο τρόπος διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτή την οργάνωση.
Αν και οι δύο δυνάμεις είναι φύσει αντίθετες, αφού πρεσβεύουν εντελώς διαφορετικές αρχές και αγωνίζονται με στόχο να κερδίζει η μια από το έδαφος της άλλης, εντούτοις στην Κύπρο κατάφεραν σε αρκετές περιπτώσεις να αναπτύξουν σχέσεις οι οποίες συνέτειναν στην επικράτηση της εργατικής ειρήνης και της υγιούς ανάπτυξης.
Η Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, ως ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο της ευρύτερης έννοιας του μάνατζμεντ, καταπιάνεται με τη διαχείριση του βασικότερου κεφαλαίου πάνω στο οποίο επενδύει η κάθε επιχείρηση, τον άνθρωπο.
Ασχολείται με τη συστηματική και μακροχρόνια αντιμετώπιση των ανθρώπινων πόρων μιας οργάνωσης, επιδιώκοντας τον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων και των πολιτικών για το προσωπικό, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις μακροχρόνιες ανάγκες της.
Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν, διατηρήσουν και αξιοποιήσουν ικανούς εργαζόμενους, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων τους.
Η διατριβή επιδιώκει να αποδείξει ουσιαστικά ότι η αποτελεσματική διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Κύπρου που παραδοσιακά απασχολούσαν οργανωμένο προσωπικό και οι όροι εργοδότησης καθορίζονταν από Συλλογικές Συμβάσεις, οι οποίες συνομολογούνταν μεταξύ εργοδότη-συντεχνίας, επιτυγχάνεται μέσα από υγιείς εργασιακές σχέσεις, με όλες της πτυχές που μπορεί να έχει αυτή η έννοια.
Η εγκυρότερη μέθοδος απόδειξης της πιο πάνω θέσης, πέραν των επιστημονικών πληροφοριών που μπορούν να αλιευθούν από τη βιβλιογραφία, είναι οι προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων που εκ της θέσεως τους ασχολούνται επαγγελματικά για χρόνια με εργασιακά ζητήματα (επιχειρηματίες, HR Managers, συνδικαλιστές).
Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις και την καταγραφή εμπειριών, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, με βάση τα οποία θα μπορέσει να στοιχειοθετηθεί η θέση ότι η αποτελεσματική Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού επιτυγχάνεται μέσα από υγιείς εργασιακές σχέσεις.
του Τσουρή Ιωάννη – πηγή Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δείτε ακόμη: Κατηγορία Management