«Κατηγορίες Οντοτήτων» – ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1252 ΕΞ / 23.06.2016
ΕΡΩΤΗΜΑ
Σας παρακαλώ πολύ, επιβεβαιώστε την κατηγορία οντοτήτων στην οποία θα ενταχθούν οι παρακάτω εταιρείες για το 2015:
Εάν δηλαδή υπάρχει μεταβολή στην κατηγορία οντότητας στις χρήσεις 2013-2014, για να την εντάξω ορθά στο 2015, τι πρέπει να ελέγξω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βάσει των κριτηρίων του άρθρου 2 του ν. 4308/14 και των οριζόμενων στη σχετική Λογιστική Οδηγία της ΕΛΤΕ (ταυτόσημα με την ΠΟΛ 1003/2014), για την ταξινόμηση των υποκείμενων οντοτήτων κατά μέγεθος το έτος 2015 λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των χρηματοοικονομικών καταστάσεων κατά τα έτη 2013 και 2014. Συνεπώς ο πίνακας έχει ως εξής:
«Διευκρίνηση για τα ΕΛΠ» – ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1351 ΕΞ / 23.06.2016
ΕΡΩΤΗΜΑ
Ο ορισμός που αποδίδουν τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α- ΟΡΙΣΜΟΙ για τον “κύκλο εργασιών” είναι ο εξής:
Κύκλος εργασιών (καθαρός) (Turnover, net): Η ακαθάριστη εισροή οικονομικών ωφελειών στη διάρκεια της περιόδου που προέρχεται από τις συνήθεις δραστηριότητες της οντότητας, η οποία καταλήγει σε αύξηση της καθαρής θέσης, εξαιρουμένων των αυξήσεων της καθαρής θέσης από συνεισφορές των ιδιοκτητών. Στο ποσό του κύκλου εργασιών δεν προσμετρούνται οι εκπτώσεις και επιστροφές, ο φόρος προστιθέμενης αξίας και άλλοι φόροι που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών.
Κατά συνέπεια εκπτώσεις και επιστροφές πωλήσεων στα Αποτελέσματα χρήσης δεν εμφανίζονται στον κύκλο εργασιών; και αν όχι σε που εμπεριέχονται στα Αποτελέσματα χρήσης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με τον ορισμό, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές αφαιρούνται από το αρχικό (προ μειώσεων) ποσό του κύκλου εργασιών (πωλήσεων), και έτσι προκύπτει ο καθαρός κύκλος εργασιών. Συνεπώς λογιστικοποιούνται αφαιρετικά του κύκλου εργασιών και όχι σε άλλο κονδύλι των αποτελεσμάτων, όπως άλλωστε ίσχυε ανέκαθεν.
«Τεκμαρτά έσοδα και έξοδα» – ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1239 ΕΞ / 23.06.2016
ΕΡΩΤΗΜΑ
Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν για τα τεκμαρτά έσοδα και έξοδα από ιδιόχρηση ακινήτων πρέπει προς τεκμηρίωση να διενεργείται λογιστική εγγραφή τόσο στα απλογραφικά όσο και στα διπλογραφικά βιβλία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ1. Από λογιστική σκοπιά, τα τεκμαρτά έσοδα / έξοδα από ιδιόχρηση δεν επηρεάζουν τα ποσά των κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, και αυτό αφορά τόσο τα διπλογραφικά βιβλία όσο και τα απλογραφικά βιβλία (ατομικής επιχείρησης ή εταιρείας). Τα σχετικά ποσά δε λαμβάνονται υπόψη (συμψηφίζονται μεταξύ τους) και συνεπώς δεν διογκώνουν ούτε τα έξοδα ούτε τα έσοδα.
2. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, τα τεκμαρτά έξοδα και έσοδα από ιδιοκατοίκηση έχουν λογιστική βάση 0 (μηδέν) και φορολογική βάση το ποσό που προκύπτει από τη φορολογική νομοθεσία (άρθρο 39, ν. 4172/13).
3. Βάσει της περ. (γ) του άρθρου 22 του νόμου 4172/2013, η έκπτωση δαπανών κατά τον προσδιορισμό εισοδήματος, προϋποθέτει ότι οι δαπάνες αυτές «εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά».
4. Ο τρόπος τήρησης των λογιστικών βιβλίων, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο «εγγράφονται» οι δαπάνες στην διατύπωση του ν. 4172/13 υπό (3) ανωτέρω, εξειδικεύεται στο ν. 4308/14. Βάσει της παρ. 5 του άρθρου 3 του εν λόγω νόμου, το λογιστικό σύστημα της οντότητας απαιτείται να παρακολουθεί τόσο τη λογιστική, όσο και τη φορολογική βάση των στοιχείων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Περαιτέρω, βάσει της παρ. 3.5.1 της ΠΟΛ 1003/14, η παρακολούθηση της λογιστικής / φορολογικής βάσης (κατά περίπτωση) «δύναται να γίνεται με οποιοδήποτε πρόσφορο και ασφαλή τρόπο, ώστε να μπορούν να εξαχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες για τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, τη σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων, και τη διασφάλιση της δυνατότητας διενέργειας ελέγχων».
5. Βάσει του σημείου (4) ανωτέρω, εφόσον τηρούνται οι αναφερόμενες εκεί προϋποθέσεις, η επιλογή του τρόπου παρακολούθησης των τεκμαρτών εξόδων και εσόδων ιδιόχρησης ακινήτων επαφίεται σε απόφαση της οντότητας, χωρίς να απαιτείται για τη φορολογική βάση η εγγραφή σε κάποιο ημερολόγιο ή στο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Η καταγραφή των σχετικών ποσών στα διάφορα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε3, κλπ.), τα οποία συνιστούν μέρος των λογιστικών αρχείων κατά το νόμο 4308/2014 είναι ένας κατάλληλος τρόπος παρακολούθησης δεδομένου ότι διασφαλίζει απολύτως τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων.
6. Εάν η οντότητα επιθυμεί να παρακολουθεί τα τεκμαρτά έξοδα και έσοδα ιδιόχρησης ακινήτων μέσω του σχεδίου λογαριασμών της, μπορεί να χρεώνεται κατάλληλος υπολογαριασμός τεκμαρτού εξόδου των ενοικίων (του κωδ. 62.04 στο σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ ή του 64.05 στα ΕΛΠ), με πίστωση του λογαριασμού του τεκμαρτού εσόδου (υπολογαριασμός του κωδ. 75 στο σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ ή του 71.04 στα ΕΛΠ). Οι σχετικοί λογαριασμοί ωστόσο απαλείφονται για σκοπούς σύνταξης των λογιστικών καταστάσεων, δηλαδή δεν προσαυξάνουν αντίστοιχα τα σχετικά έσοδα και έξοδα.
«Απεικόνιση Φόρων στις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις Α.Ε.» – ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1153 ΕΞ / 01.06.2016
ΕΡΩΤΗΜΑ
1. Σε Α.Ε. που στο φορολογικό έτος 2015 προκύπτει φόρος 92.000,00 – αλλά έχει παρακρατούμενους φόρους 170.000,00 (η εταιρεία δουλεύει με το Δημόσιο) – στην σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων θα εμφανιστεί η διαφορά τους αρνητικά, ή θα εμφανιστεί ο φόρος στις υποχρεώσεις και ο παρακρατηθείς στις απαιτήσεις;
2. Υπάρχουν μη ενσωματωμένοι στο λειτουργικό κόστος φόροι, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος. Θα απεικονιστεί και αυτό στους φόρους;
3. H εγγραφή της προκαταβολής των φόρων θα γίνει στο φορολογικό έτος 2015, ή στο 2016 που θα συμψηφιστούν και οι χρεωστικοί με τους πιστωτικούς φόρους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αν το άθροισμα του παρακρατηθέντος και προκαταβληθέντος φόρου είναι μεγαλύτερο από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει στη χρήση, το υπόλοιπο (χρεωστικό) εμφανίζεται ως απαίτηση. Για παράδειγμα, αν για το 2015 με τη δήλωση του έτους 2014, έχει προκαταβληθεί φόρος για το 2015 ευρώ 100, εντός της χρήσης 2015 παρακρατήθηκε φόρος ευρώ 20 και ο προκύψας φόρος (έξοδο) της χρήσεως 2015 είναι 90, το ποσό που θα εμφανισθεί ως απαίτηση στον ισολογισμό της 31.12.2015 θα είναι 100+20-90=30.
Οι φόροι που δεν προσδιορίζονται με βάση το εισόδημα, όπως το τέλος επιτηδεύματος, δεν αποτελούν φόρο εισοδήματος, αλλά λοιπά έξοδα και καταχωρούνται ως τέτοια στην κατάσταση αποτελεσμάτων.
Η εγγραφή της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2016 που υπολογίζεται και καταβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2015, γίνεται με την καταβολή της εντός της χρήσεως 2016.
«Βιβλίο απογραφής και ισολογισμών» – ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1128 ΕΞ / 01.06.2016
ΕΡΩΤΗΜΑ
Στα προηγούμενα χρόνια πριν τα ΕΛΠ, στο βιβλίο απογραφών και ισολογισμών, γραφόταν η απογραφή,ο ισολογισμός, τα αποτελέσματα και η γενική εκμετάλλευση. Με τα ΕΛΠ γράφονται πάλι τα ίδια; Και αν ναι, ο ισολογισμός θα συνταχθεί όπως παλιά ή με βάση τα υποδείγματα των ΕΛΠ;Θα είναι αντιγραφή δηλαδή αυτού που θα υποβληθεί στο ΓΕΜΗ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1. Τα θέματα των τηρούμενων λογιστικών αρχείων, ένα εκ των οποίων είναι και το «βιβλίο απογραφών και ισολογισμού» του πλαισίου που ίσχυε πριν τη θέση σε ισχύ του ν. 4308/14, καθορίζονται από το άρθρο 4 του νόμου 4308/2014.
2. Τα θέματα της αξιοπιστίας του λογιστικού συστήματος (συμφωνίες και επαληθεύσεις των λογιστικών αρχείων με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις και τις σχετικές δηλώσεις (για φορολογικούς σκοπούς, σκοπούς ασφαλιστικών οργανισμών κλπ), ρυθμίζονται από το άρθρο 3 του Ν. 4308/2014.
3. Τα θέματα της σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων καθορίζονται από το άρθρο 16 και τα σχετικά υποδείγματα του Παραρτήματος Β του νόμου 4308/2014. Συνεπώς, τα υποδείγματα του Ε.Γ.Λ.Σ. έχουν καταργηθεί.
4. Ο νόμος 4308/14 δεν απαιτεί τη σύνταξη «Κατάστασης λογαριασμού γενικής εκμετάλλευσης» (έχει καταργηθεί).
5. Για τα θέματα των δημοσιεύσεων το ΣΛΟΤ δεν έχει αρμοδιότητα.
«Οικονομικές καταστάσεις 2015» – ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1034 ΕΞ / 17.05.2016
ΕΡΩΤΗΜΑ
1. Σε οντότητες με αμιγώς παροχή υπηρεσιών π.χ. τουριστικό γραφείο, που έχει δώσει προκαταβολές σε προμηθευτές (ξενοδοχεία) για να κλείσει τιμές που αφορούν χρήση 2016, θα εμφανισθούν σύμφωνα με το υπόδειγμα ισολογισμού στα Κυκλοφορούντα Περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα στα Λοιπά Αποθέματα; Το ερώτημα τίθεται γιατί δεν είναι προκαταβολές για Αποθέματα.
2. Σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος των ΕΠΕ και ΑΕ που θα υπολογισθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος πως πρέπει να γίνει ο λογιστικός χειρισμός βάσει ΕΛΠ. Θα λογιστεί στο 2015 μειώνοντας αμέσως τα κέρδη χρήσης 2015, (δεδομένου ότι τα λοιπά έξοδα έχουν κλείσει) ή θα γίνουν οι εγγραφές το 2016 μαζί με τη διάθεση κερδών και την έγκριση της Γ.Σ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρήματα που καταβάλλονται σε τρίτους έναντι λήψης υπηρεσιών (εξόδων) στην επόμενη χρήση, καταχωρούνται στο κονδύλι «προπληρωμένα έξοδα», στην ομάδα κονδυλίων «Χρηματοοικονομικά στοιχεία και προκαταβολές» του κυκλοφορούντος ενεργητικού.
Το τέλος επιτηδεύματος είναι έξοδο που επιβαρύνει τη χρήση για την οποία επιβάλλεται. Για παράδειγμα, το τέλος της χρήσης 2015, θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης 2015 με πίστωση υποχρέωσης, η οποία θα κλείσει με την πληρωμή του.
Δείτε ακόμη…
Γνωμοδοτήσεις ΣΛΟΤ 2016 (έως 02/08/2016)
*
*