Και εκεί που η συνέντευξη κυλάει μια χαρά και έχετε εντυπωσιάσει τα πλήθη, έρχεται η παραπάνω ερώτηση, σαν σίφουνας.
Πριν αρχίσετε τα “Βασικά εγώ…” γυρίστε λιγάκι το χρόνο πίσω και προετοιμαστείτε ανάλογα. Η ερώτηση δεν είναι εύκολη και πέρα από την καλή προετοιμασία χρειάζεται και κάποιες πινελιές διπλωματίας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το μυστικό σε αυτή την ερώτηση είναι ότι όσο πιο αργά πέσουν τα νούμερα στο τραπέζι, τόσο καλύτερα. Δηλαδή, αν αποκαλύψετε πολύ νωρίς τις χρηματικές σας προσδοκίες κατά τη διαδικασία πρόσληψης, υπάρχει περίπτωση να χάσετε δυο μεγάλες ευκαιρίες. Την ευκαιρία να σας λατρέψουν πριν μάθουν το μισθό που επιθυμείτε και την ευκαιρία να αποδείξετε την ικανότητά σας να διαχειριστείτε ένα τόσο λεπτό θέμα με αυτοπεποίθηση και σεβασμό. Ας κόψουμε λοιπόν την ερώτηση σε κομμάτια και ας τα αναλύσουμε ένα ένα.
Εάν η αγγελία εργασίας αναφέρει τις οικονομικές απολαβές
Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία είναι εύκολη, εφόσον διαβάσατε την αγγελία και κάνατε την αίτηση, σημαίνει πως συμφωνείτε και με το μισθό που προσφέρει η θέση, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε.
Κάντε μια μίνι έρευνα
Για να μπορέσετε να συζητήσετε και να διαπραγματευτείτε το μισθό σας, πρέπει πρώτα να ενημερωθείτε. Ενημερωθείτε λοιπόν για τους μισθούς που προσφέρονται στο συγκεκριμένο κλάδο εργασίας, στην πόλη που αναζητάτε δουλειά, αλλά και βάση των προσόντων και της εμπειρίας σας.
Καθορίστε το κατώτατο όριο μισθού που είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε
Αποφασίστε ποιος είναι ο κατώτατος μισθός μεικτός ή καθαρός που μπορείτε να δεχτείτε, ώστε την κατάλληλη στιγμή να είστε προετοιμασμένοι. Σε περίπτωση που σας μιλήσουν για το μισθό και θεωρείτε πως είναι χαμηλός, πριν πάρετε αποφάσεις, ρωτήστε πρώτα αν η εταιρεία πέρα του μισθού προσφέρει ίσως κάποιο ικανοποιητικό πακέτο λοιπών αποδοχών (πχ bonus, αυτοκίνητο, πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση, laptop, κινητό κ.α) και ξανασκεφτείτε το. Εάν όμως ο μισθός πραγματικά δε σας ενδιαφέρει και δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, τότε πολύ ευγενικά αρνηθείτε, ευχαριστείστε τους για την ευκαιρία, πείτε κάτι του στυλ “ ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσουμε να συνεργαστούμε” και κλείστε την πόρτα φεύγοντας. Δε χρειάζεται να χάνετε το χρόνο σας.
Ποιες είναι οι τωρινές σας αποδοχές;/ Ποιες ήταν οι αποδοχές σας στην τελευταία σας δουλειά;
Αν σας ρωτήσουν για τις τωρινές σας απολαβές και δεν μπορείτε να αποφύγετε την ερώτηση, τότε μην πείτε ψέμματα. Μιλήστε ειλικρινά, είναι λογικό ο υποψήφιος εργοδότης να θεωρεί πως ο μισθός στην καινούργια σας δουλειά θα θέλετε να είναι καλύτερος. Μη φοβηθείτε λοιπόν να μιλήσετε ανοιχτά για τα χρήματα που παίρνετε στη δουλειά που είστε τώρα ή στην τελευταία δουλειά που κάνατε.
Μην αναφέρετε πρώτοι εσείς το θέμα του μισθού
Σε καμιά περίπτωση μην αναφέρετε εσείς το θέμα των οικονομικών απολαβών στη συνέντευξη. Έχετε υπομονή και περιμένετε μέχρι να σας ρίξουν το μπαλάκι.
Διπλωματικές απαντήσεις
Σε περίπτωση που είναι ακόμα πολύ νωρίς, όπως ανέφερα και προηγουμένως, και δε νιώθετε ακόμα άνετα να δώσετε απλά ένα νούμερο μπορείτε να εμπνευστείτε από τις παρακάτω απαντήσεις:
“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτή τη θέση εργασίας, γι’ αυτό το λόγο είμαι ανοιχτός στο θέμα του μισθού. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να σας εντυπωσιάσω με τα προσόντα και την εμπειρία μου για να συνεχίσω και στα επόμενα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης.”
“Μετά από 5 χρόνια καριέρας θεωρώ ικανοποιητικό έναν μισθό, ο οποίος να συμφωνεί με τα προσόντα, την εμπειρία μου και την ποιότητα της δουλειάς μου.”
“Με βάση τις απαιτήσεις που μου αναφέρατε για αυτή τη θέση εργασίας και σύμφωνα με την εμπειρία και τις γνώσεις μου, θεωρώ πως ο μισθός θα πρέπει να κυμαίνεται από Χ ευρώ μέχρι Υ ευρώ.”
“Βάση της έρευνας που έχω κάνει παρατήρησα πως οι μισθοί σε παρόμοιες θέσεις σε αυτόν τον κλάδο εργασίας κυμαίνονται από Χ ευρώ μέχρι Υ ευρώ, ανάλογα φυσικά με τα προσόντα και την εμπειρία του υποψήφιου.”
“Σίγουρα υπάρχει μια σειρά από διαφορετικές μεταβλητές που μπορούν να καθορίσουν το μισθό για τη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα όμως με τα προσόντα που διαθέτω, την εμπειρία μου, την ποιότητα της δουλειάς μου και την έρευνα αγοράς που έχω κάνει, θεωρώ πως ένας δίκαιος μισθός για αυτή τη θέση εργασίας θα ήταν από Χ ευρώ μέχρι Υ ευρώ.”
Το Χ πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μισθού που είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε, επίσης το φάσμα των τιμών ας είναι ευρύ, για παράδειγμα μη δηλώσετε από 1200 μέχρι 1250€, δηλώστε από 1200 μέχρι 1700€.
Διαπραγματευτείτε
Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς φοβάστε να διαπραγματευτείτε, αλλά τι σημαίνει διαπραγμάτευση και γιατί κάποιος μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία;
Ο υποψήφιος που ξέρει την επαγγελματική του αξία και τις ικανότητές του, θα διαπραγματευτεί. Ο υποψήφιος που έχει αυτοπεποίθηση και νιώθει σίγουρος για τα προσόντα του, θα διαπραγματευτεί. Ο υποψήφιος που ξέρει πως θα τα καταφέρει και θα είναι καλός σε αυτή τη θέση εργασίας, θα διαπραγματευτεί. Ο υποψήφιος που ξέρει να διεκδικεί αυτό που του αξίζει, επίσης θα διαπραγματευτεί. Εσείς λοιπόν, γιατί να μην το κάνετε; Και αν κάποιος μου απαντήσει εδώ ότι αφού διανύουμε οικονομικά δύσκολες εποχές, καλό είναι να δεχτούμε το μισθό που μας προσφέρουν και να μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις, θα ανταπαντήσω λέγοντας μέγα λάθος.
Το ότι περνάμε οικονομική κρίση δε σημαίνει ότι οι εταιρείες θα σταματήσουν να ψάχνουν έξυπνους και ικανούς ανθρώπους για να τις στελεχώσουν, επιπλέον το ότι έχουμε οικονομική κρίση τι σημαίνει, πως δε μπορούμε να κάνουμε όνειρα και να αναζητούμε το καλύτερο για εμάς;
Λοιπόν αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν έχετε να χάσετε τίποτα αν προσπαθήσετε, ίσα ίσα η διαπραγμάτευση μισθού αποτελεί μέρος της διαδικασίας πρόσληψης και αυτό είναι κάτι που ο πιθανός μελλοντικός εργοδότης σας το ξέρει καλά. Γι΄ αυτό φουσκώστε με αυτοπεποίθηση και με ευγενικό τρόπο διεκδικήστε το μισθό που σας αξίζει (εάν και εφόσον ο μισθός είναι διαπραγματεύσιμος).
Πηγή upsidedownabout.gr
>>*****<<<
👉ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ > Δείτε το ΝΕΟ Πρόγραμμα Σεμιναρίων μας εδώ…
και
👉 Δείτε προτεινόμενα ΑΡΘΡΑ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
👉 Για Λογιστές και όχι μόνο… (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)