Ο ΕΦΕΤ ολοκλήρωσε τον Οδηγό Ορθής Πρακτικής, για τις μονάδες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής
Με το Ν. 4235/2014 και την ΥΑ 4912/120862/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δίνεται η δυνατότητα στον επαγγελματία αγρότη και στα μέλη της οικογένειάς του να κάνουν παραγωγή τροφίμων, μεταποιώντας τα αγροτικά προϊόντα δικής του παραγωγής.
Τα τρόφιμα αυτά παρασκευάζονται στο χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της αγροτικής κατοικίας, ο οποίος ονομάζεται μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής (ή Οικοτεχνία).
ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για τις Μονάδες Τροφίμων Οικοτεχνικής Παρασκευής είναι να ενημερώσει και να συμβάλλει στη συμμόρφωση με τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής καθώς και να ευαισθητοποιήσει τους παραγωγούς που επιθυμούν να λειτουργήσουν Μονάδες Τροφίμων Οικοτεχνικής Παρασκευής, σχετικά με τις υποχρεώσεις τους ως προς τη νομοθεσία των τροφίμων.
Ο Οδηγός Ορθής Πρακτικής αφορά τα παρακάτω προϊόντα οικοτεχνίας:
Α. Προϊόντα δημητριακών π.χ. πλιγούρι, μπομπότα
Β. Αρτοσκευάσματα π.χ. παξιμάδια, φρυγανιές, αρτίδια, σταφιδόψωμα, κριτσίνια, βουτήματα, λουκουμάδες με μέλι, κουλούρια, λαγάνες, διπυρίτης άρτος (γαλέτα) φύλλο κρούστας, σφολιάτα, πίτες (αλμυρές και γλυκές)
Γ. Ζυμαρικά π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, ξυνόχονδρος
Δ. Γλυκίσματα π.χ. χαλβάς με σιμιγδάλι, σάμαλι, ραβανί
Ε. Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, π.χ. γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, γλυκά αλείμματα και γλυκές πάστες φρούτων και λαχανικών, φρουί γλασέ, πετιμέζι, μουσταλευριά, αμυγδαλωτά, εργολάβους, χαρουπόμελο, προϊόντα από σουσάμι
ΣΤ. Προϊόντα με extra παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που έχουν προστεθεί αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, κ.α. σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων
Ζ. Προϊόντα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι, επιτραπέζιες ελιές, πάστες ελιάς, τουρσιά, σάλτσες.
Η. Αποξηραμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά
Θ. Προϊόντα με μέλι που έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκος κ.α. τρόφιμα Ι. Λοιπά τρόφιμα, π.χ. ξύδι, χυμοί φρούτων και λαχανικών σε συσκευασία
• Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον Οδηγό Ορθής Πρακτικής για τις Μονάδες Τροφίμων Οικοτεχνικής Παρασκευής ΕΔΩ
• Δείτε ακόμη: «ΕΞΑΓΩΓΕΣ – ΠΩΛΗΣΕΙΣ Αγροτικών Προϊόντων από το Α έως το Ω»
Για τον μικρό & μεσαίο Αγρότη – Παραγωγό – Επιχειρηματία
• ΤΕΤΑΡΤΗ 08/11/2017 με τον εξειδικευμένο Σύμβουλο Επιχειρηματικής Ανάπτυξηςκ. Σπηλιόπουλο Νεκτάριο.
Ο Πρωτογενής τομέας είναι αποδεδειγμένα ένας από τους σημαντικότερους της ελληνικής οικονομίας.
Η χώρα μας με το εξαιρετικό μικροκλίμα που διαθέτει, παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Στα 20 πιο αναγνωρίσιμα και εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, τα 7 είναι αγροτικά.
- Η τυποποίηση και η μεταποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως της χώρας και της μειωμένης εσωτερικής αγοραστικής δυνατότητας.
- Απαραίτητη όμως προϋπόθεση επιτυχίας για όλους τους ασχολούμενους (αγρότες, παραγωγούς, επιχειρηματίες, κτλ.) είναι η μεγιστοποίηση της δυνατότητας διάθεσης των αγροτικών τους προϊόντων στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη αλλά και να οικοδομήσουν με την πάροδο του χρόνου ισχυρό brand name για τις επιχειρήσεις τους.
- Σκοπός του 6ωρου προγράμματος είναι η παροχή ολοκληρωμένης και έγκυρης ενημέρωσης και επιμόρφωσης για τις τάσεις, τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της διεθνοποιημένης πλέον αγοράς αγροτικών προϊόντων.
- Οι συμμετέχοντες θα λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μόνοι τους, Βήμα-Βήμα, το Εξαγωγικό Πλάνο για την επιτυχημένη τοποθέτηση των αγροτικών προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού.
Πληροφορίες ΕΔΩ