Βρε Τρόικα, Στραβός είναι ο Γιαλός ή Στραβά (μας) αρμενίζετε;;; του Παναγιώτη Σοφιανόπουλου
Hμερομηνία: 04/11/2012-04/11/2012
Βρε Τρόικα, Στραβός είναι ο Γιαλός ή Στραβά (μας) αρμενίζετε;;;
Η Τρόικα επιχειρεί στην Ευρώπη να διορθώσει τα προβλήματα με μια συνταγή υπεραυστηρής λιτότητας και υπερπεριοριστική. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα έχουμε διαπιστώσει εδώ και περίπου τρία χρόνια που εφαρμόζεται, εδώ στην Ελλάδα…
Βέβαια, έχει εξηγηθεί εδώ από μένα, σύντομα και περιεκτικά το που μας οδηγεί αυτή η πολιτική, στο «Politicoeconomics à la Troika 101…»
http://financebeast.blogspot.gr/2012/07/politicoeconomics-la-troika-101.html
Όμως, αντίθετοι στην υπερπεριοριστική μνημονιακή πολιτική, είναι πλήθος ειδικών. Ας τους δούμε έναν – έναν, σημειώνοντας ότι μπορεί να μου έχουν ξεφύγει και κάποιοι…
> Πρώτα απ’ όλα, ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς (John Maynard Keynes, 1883 – 1946) που παρόλο που δεν ζει, είναι ωστόσο ένας οικονομολόγος, που έχει δημιουργήσει σχολή (κεϋνσιανή) στο χώρο της οικονομικής επιστήμης. Ο Κέυνς, ανέλυσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που αντιμετώπιζε ο κόσμος μετά το Κραχ του 1929, θα έπρεπε να παρέμβει το κράτος και χρηματοδοτώντας την οικονομία και τις επιχειρήσεις να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ναι τα είπε ο Κέυνς αυτά… όχι ο Μάρξ…
Πως έβγαλε ο Κέυνς το παραπάνω συμπέρασμα; Ότι δηλαδή σε εποχές οικονομικής κρίσεως, απαιτείται η κρατική παρέμβαση και υιοθέτηση πολιτικών επέκτασης και όχι συρρίκνωσης;
Μα από την παρατήρηση των συνεπειών του Κραχ του 1929. Ο ίδιος ήταν της άποψης ότι η αγορά θα πρέπει να λειτουργεί με τις δυνάμεις της αλλά όταν η αγορά έχει εισέλθει σε φάση κρίσης, παρατήρησε ότι από μόνη της, δεν μπορεί να ισορροπήσει, να αυτορυθμιστεί.
Σε μια οικονομία που βρίσκεται όχι σε μια απλή επιβράδυνση ή σε μια ήπια ύφεση, αλλά σε Κρίση, οι λεγόμενες δυνάμεις της αγοράς απλά ΔΕΝ ισορροπούν: για παράδειγμα, όσο και να μειωθεί το εργατικό κόστος, το γενικότερο κλίμα είναι τόσο άσχημο που κανείς δεν επενδύει και συνεπώς η ανεργία συνεχίζει και αυξάνει, η κατανάλωση μειώνεται, επιπλέον επιχειρήσεις κλείνουν και έχουμε ένα φαύλο κύκλο συρρίκνωσης.
Οι παρατηρήσεις του Κέυνς, επιβεβαιώθηκαν στην πράξη αρκετές φορές από τότε που διατυπώθηκαν, στις οικονομικές κρίσεις που εκδηλώθηκαν. Οι πολιτικές που προτείνει ο Κέυνς είναι οι μόνες που δουλεύουν σε μεγάλες κρίσεις.
Κατά τον Κέυνς λοιπόν, σε εποχές οικονομικής κρίσης, απαιτούνται πολιτικές κρατικού παρεμβατισμού που να αποσκοπούν στην άνοδο των δημοσίων δαπανών για να καλύψουν μέρος του ελλείμματος ζήτησης. Κατά τον Κέυνς, σε περιόδους κρίσεως, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα αναδιανομή, δηλαδή μέρος των κερδών του κεφαλαίου, να διανέμεται στις κατώτερες τάξεις (με τη μορφή κοινωνικών και άλλων παροχών), προκειμένου να αποφεύγεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι αναταραχές, αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας.
Οι δημόσιες δαπάνες μπορεί να ξοδεύονται ως επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές και ελαφρύνσεις, αν και ο κύριος στόχος κατά τον Κέυνς σημειώνουμε ότι δεν είναι η αναδιανομή πλούτου, αλλά η επανόρθωση της ισορροπίας. Ανεξάρτητα από τους λόγους του Κέυνς, οι μέθοδοι που προτείνει μας ενδιαφέρουν, καθώς έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και είναι οι μόνοι που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα.
Μάλιστα η αύξηση της φορολογίας σε περιόδους κρίσης είναι αντίθετη στη νοοτροπία του Κέυνς, ο οποίος ζητά αύξηση των ελλειμμάτων στις κρίσεις, τα οποία χρηματοδοτούνται από πλεονάσματα στις καλύτερες εποχές.
(Στην δική μας περίπτωση, καθώς η χώρα μας είναι υπερχρεωμένη, τα ελλείμματα πρέπει να καλυφθούν από τα πλεονάσματα του πλούσιου Βορά, ο οποίος δεν επωφελήθηκε και λίγο κατά τα προηγούμενα χρόνια από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Αν θέλετε, βλέπετε σχετικά το «Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία» στο http://financebeast.blogspot.gr/2011/11/blog-post_21.html).
Φεύγοντας από τον Κέυνς, ακολουθούν με ημερολογιακή σειρά, όσοι επιφανείς έχουν μιλήσει για την κρίση και έχουν εκφραστεί αντίθετα στα όσα εφαρμόζει η Τρόικα.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2011
• Ο γνωστός γερμανός οικονομολόγος Starbatty, ανέφερε ότι η εφαρμοζόμενη «λύση» είναι βολική μόνο για τους πιστωτές και τις τράπεζές τους και όχι για τον Ελληνικό λαό. Το ανέφερε ο Starbatty στη δίκη που έγινε στη Γερμανία, στο ανώτατο δικαστήριό της σε σχέση με την «βοήθεια» που μας δίνουν.
(ακολουθεί το link για του λόγου το αληθές, όπως και στις υπόλοιπες αναφορές)
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,772443,00.html
• Επίσης, σε άρθρο του γνωστού γερμανικού περιοδικού Spiegel, αναφέρονταν ότι αν η Γερμανία υιοθετούσε το Μεσοπρόθεσμο, θα είχε καταρρεύσει… Αφαιρώντας τόσα πολλά χρήματα από την οικονομία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα είχαν πεθάνει τα πάντα, αναφέρει στο περιοδικό ο γερμανός Ούλριχ Μπλουμ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. Οπότε η κατάσταση θα ήταν αδιέξοδη και απλώς η χώρα θα γίνονταν ένα χάλι. Δηλαδή οι ίδιοι οι Γερμανοί, παραδέχονται το αδιέξοδο της πολιτικής που εφαρμόζουν στην Ελλάδα.
http://www.cosmo.gr/Finance/Germany/331838.html
• Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής την εποχή της μεγάλης κατάρρευσης κ. Μ. Μπλέχερ, δηλαδή αυτός που οφείλει τα ένσημα και τη σύνταξή του στο ίδιο το ΔΝΤ, αφού το υπηρέτησε για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αναφέρει ως προς την Ελλάδα ότι ήταν κακή ιδέα να καλέσουμε το ΔΝΤ. Ο συνδυασμός λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης απλώς θα χειροτερέψει την κατάσταση… η συνταγή είναι λάθος και υπογραμμίζει ότι το κλειδί του προβλήματος της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι η ανάπτυξη μέσα από τη μεταβίβαση πόρων από τον πλούσιο Βορρά στον Νότο. Μάλιστα προτείνει να επιδοτηθεί μέρος των μισθών ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα δίχως να πληγεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, «ποντάροντας» παράλληλα στην τόνωση της ζήτησης.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=446754
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
• Ο βραβευμένος με Νόμπελ, οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτζ, αναφέρει ότι χρειάζεται ανάπτυξη και αναδιάρθρωση χρέους, όχι λιτότητα.
Αναφέρει ότι μία υπερβολική δόση εξοικονόμησης απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα… καθώς παγκοσμίως δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα εθνικής οικονομίας που να «γιατρεύτηκε» με περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63643156
Ο Στίγκλιτζ επίσης: «Η λιτότητα δεν λύνει το γρίφο της διαλυμένης ευρωπαϊκής οικονομίας». Βλέπει υψηλή ανεργία, “βάσανα” και τεράστια ύφεση, σε περίπτωση που οι ηγέτες δεν αλλάξουν ρότα σε μία οικονομική πολιτική που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό. (εξού και ο τίτλος μας)
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=196020
• Ο δικός μας, ο γνωστός διεθνώς οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης, έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Μνημόνιο θα αποτύγχανε ακόμα και εάν σοφοί άγγελοι εξ ουρανού κατέβαιναν στην Πλατεία Συντάγματος με σκοπό την εφαρμογή του. Και προσθέτει ότι απόδειξη δίνει το Δουβλίνο: Ένα κράτος-διαμάντι που επέβαλε στον εαυτό του αρκετά Μνημόνια πριν του τα επιβάλουν. Μια οικονομία πιο μεταρρυθμισμένη από οποιαδήποτε άλλη στην κόσμο. Κι όμως: μια κοινωνία που δεν μπορεί, και δεν θα τα καταφέρει, να ξεκολλήσει από το τέλμα της Κρίσης και του δημόσιου χρέους.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2012
• Ο Paul Krugman, νομπελίστας οικονομολόγος και από τους γνωστότερους διεθνώς, στο βιβλίο του «Τέλος στην ύφεση τώρα!», αναφέρεται στο πως θα βγεί η ΗΠΑ και η Ευρώπη από την κρίση. Λέει ότι φυσικά δεν είναι μέσω της σκληρής λιτότητας, όπως βαυκαλίζονται οι διάφοροι «ευαγγελιστές» του φιλελευθερισμού, αλλά όπως αναφέρει, η βασική αρχή του Κέυνς, που υποστηρίζει ότι «ο καιρός για λιτότητα είναι η οικονομική άνθηση, όχι η κάμψη» είναι αυτό που πρέπει να μας οδηγήσει στην έξοδο από την ύφεση.
Όπως αναφέρει ο Krugman, οι κυβερνήσεις πρέπει να ΑΥΞΗΣΟΥΝ τις κρατικές δαπάνες τους και όχι να τις μειώσουν, έως ο ιδιωτικός τομέας να καταστεί έτοιμος ξανά, να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία.
Οι αναπτυξιακές πολιτικές και όχι οι υφεσιακές είναι αυτές που παράγουν θέσεις εργασίας. Φυσικά αναφέρεται και στην Ελλάδα, όπου χαρακτηριστικά γράφει, η εφαρμογή της λιτότητας την ΣΚΟΤΩΝΕΙ ενώ χρησιμοποιείται η ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική της ως άλλοθι για να εφαρμοστεί η Μεγάλη Αυταπάτη της λιτότητας.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012
• Ο πολύ γνωστός γερμανός οικονομολόγος Π. Μπόφινγκερ, αναφέρει εσφαλμένη την «θεραπεία» που έχει επιλέξει η Τρόικα για την Ελλάδα, συγκρίνοντάς την μάλιστα με την «ολέθρια πολιτική» που ακολουθήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Το μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθούν οι χώρες της ευρωζώνης, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες.
Τόσο έντονες περικοπές δεν έχουν κανένα νόημα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο κ. Μπόφινγκερ, διευκρινίζοντας: «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην “οικονομική θεραπεία σοκ” που ακολουθείται». Σύμφωνα με το μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής οικονομίας, «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν την τύχη της Ελλάδας».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2240231
• Ο κορυφαίος αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι εμφανίστηκε λάβρος κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Τρόικα, γενικότερα όμως για τις ακολουθούμενες πολιτικές στην Ελλάδα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εξήγησε τι πιστεύει ότι πήγε στραβά στην ελληνική περίπτωση, ποιες είναι οι λάθος πολιτικές, αλλά και τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη του για να βγει η χώρα μας από την κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταστρέφουν την Ελλάδα!”.
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι βέβαιο ότι δε μπορούν να αναθερμάνουν μία οικονομία, ούτε να αποπληρώσουν ένα χρέος. Αντίθετα το χρέος φουσκώνει. Και δεν είναι πως αυτές οι πολιτικές δεν δουλεύουν επί του παρόντος και θα αποδώσουν αργότερα. Αυτές οι πολιτικές δεν θα αποδώσουν καρπούς ποτέ, δήλωσε κατηγορηματικά.
Κατά τον Τσόμσκι, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχουν βοηθήσει, αλλά αντίθετα έχουν καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό στη χώρα, τον κοινωνικό ιστό που μέχρι πρότινος αποτελούσε κάτι «ιερό» για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Σε μία δραματική αναφορά του για τη χώρα μας, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει πιεστεί περισσότερο από όσο αντέχει και ότι το επίπεδο ζωής του Έλληνα έχει επιστρέψει στη δεκαετία του ‘60».
Προσπαθώντας πάντως να εξηγήσει γιατί επιβάλλονται τόσο σκληροί όροι στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι φαίνεται να μη λειτουργούν λέει: «Μπορεί να κρύβεται και ένας ταξικός πόλεμος από πίσω. Μπορεί να θέλουν να διαλύσουν το κοινωνικό συμβόλαιο, το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; Ο Τσόμσκι πιστεύει ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να δοθούν ευρωπαϊκοί πόροι που θα «πυροδοτήσουν» αναπτυξιακές δομές. Να υπάρξει ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
http://www.thestival.gr/policy/item/59413-tsomski3a-katastrefete-tin-ellada
• Ο Patrick Artus, γνωστός γάλλος οικονομολόγος, διερωτάται: «Ειλικρινά, δεν θα ήταν πιο λογικό να σπάσουμε το ευρώ; ». Δεν είναι ο μόνος που θέτει αυτό το εικονοκλαστικό ερώτημα. Γιατί σήμερα, σε μία νομισματική ζώνη χωρίς μεταφορές πλούτου από τις πλούσιες περιφέρειες προς τις φτωχές, οι αναπροσαρμογές γίνονται με σχεδόν ανυπόφορη οδύνη για τις εύθραυστες χώρες. «Με τις σημερινές δομές, το ευρώ προκαλεί φτώχεια στις χώρες σε δύσκολη κατάσταση και δεν φέρνει πλέον τα προνόμια που αναμέναμε από αυτό», δηλώνει ο Patrick Artus».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/10/2012_467809
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012
• Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Welt, σε Ανάλυση – Έκθεση των οικονομολόγων της Commerzbank, δηλαδή της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, οδηγεί τη χώρα στην κατάρρευση και την χρεοκοπία.
http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27370&subid=2&pubid=29955262
και το άρθρο της ίδιας της γερμανικής εφημερίδας
http://www.welt.de/wirtschaft/article110580012/Griechenland-Retter-luegen-sich-in-die-Tasche.html
> Συνεπώς βρε Τρόικα, είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά (μας) αρμενίζετε;;;
>>>•<<<
Για την αντιγραφή των απόψεων των γνωστών και επιφανών επιστημόνων,
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος