Αισιοδοξία. Ευχαριστώ, θα πάρω!
Ο ψυχίατρος Γιώργος Δηµόπουλος, µιλώντας για το τελευταίο του βιβλίο “Αισιοδοξία – Ευχαριστώ θα πάρω”, υπογραµµίζει πως η θετική σκέψη είναι το καύσιµο που µας κρατάει στη ζωή!
“Η αισιοδοξία είναι µια µορφή τέχνης”
Έξω έχει συννεφιά, ωστόσο είναι ευδιάθετος. “Υπάρχει πάντα µέσα µου”, µου εκµυστηρεύεται, “ένα µεγάλο κοµµάτι θετικής ενέργειας αλλά και δράσης”. “Πώς µπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος στις µέρες µας;” είναι η αναµενόµενη ερώτησή µου. “Η αισιοδοξία είναι µια µορφή τέχνης που µπορεί να µην αλλάζει την πραγµατικότητα, όµως µας ωθεί να αναζητάµε έστω και µια αδιόρατη φωτεινή πλευρά, ακόµα κι όταν νοµίζουµε πως όλα στη ζωή µας γκρεµίστηκαν”.
“Οι δυσκολίες µας βοηθάνε να εξελιχθούµε”
“Σε τέτοιους καιρούς πολλοί βιάζονται να χαρακτηρίσουν γραφικούς τους αισιόδοξους”, του απαντάω. “Πρόκειται για µια κυνική τοποθέτηση όσων κεντράρουν σε όλα τα ανάποδα, δηλαδή σχεδόν το 94% του πληθυσµού! Πάντα µπορείς να βρεις κάτι για να κάνεις τη ζωή σου λιγότερο ευχάριστη. Ο απαισιόδοξος µπορεί να είναι ρεαλιστής, αλλά όσο δεν πιστεύει στα µικρά καθηµερινά θαύµατα βυθίζεται στην απάθεια. Την ίδια ώρα ο αισιόδοξος δεν το βάζει κάτω. Οι δυσκολίες άλλωστε συχνά µας βοηθάνε να εξελιχθούµε. Ας µην ξεχνάµε πως σήµερα περνάµε όντως δύσκολα. Για να τα καταφέρουµε, οφείλουµε να συνεχίζουµε, γνωρίζοντας πως η µεγαλύτερη δοκιµασία είναι να έχουµε ολοκληρωµένες ανθρώπινες σχέσεις”.
“Ο τρόπος σκέψης µετράει”
“Εσείς ήσασταν πάντα αισιόδοξος;” τον ρωτάω. “Όχι, έγινα στα σαράντα, ύστερα από πολλή εσωτερική δουλειά. Σκεφτείτε πως µε έριχνε ακόµα και η συννεφιά! Δεν µου άρεσε όµως και αποφάσισα να αλλάξω”. “Σας έχει βγει σε καλό;” “Φυσικά. Ό,τι έχω προσφέρει ή έχω χάσει µου έχει επιστραφεί στο δεκαπλάσιο. Η ανταµοιβή βέβαια δεν έρχεται πάντα όποτε θέλουµε εµείς, ούτε από όσους προσδοκάµε. Πάντως, όποτε αντιµετωπίζω µια αναποδιά, όλα είναι µε το µέρος µου – από τα πιο απλά µέχρι τα πιο δύσκολα. Ο τρόπος που σκεπτόµαστε παίζει ρόλο. Αν σκεφτείς πως είσαι άρρωστος, άσχηµος και φτωχός, θα βγει στην έκφρασή σου”.
Ο δρόµος για την ψυχική ηρεµία
“Αυτό που µας οδηγεί συνήθως στην απαισιοδοξία είναι ο τρόπος µε τον οποίο αντιδράµε στα αρνητικά επιστρατεύοντας τα τρία “θήτα: θίξιµο, θλίψη, θυµός”, λέει ο κ. Δηµόπουλος. “Επίσης η σύγκριση, η εξάρτηση, η µη αποδοχή, όπως και η άποψη ότι η ζωή µας είναι η γνώµη των άλλων δηµιουργούν άσχηµη διάθεση. Ωστόσο κάποιοι παραµένουν αισιόδοξοι. Είναι οι πράοι και εκείνοι που νιώθουν δίκαιοι µέσα τους, φτάνοντας ακόµα και στο σηµείο να µην διεκδικούν ό,τι τους αξίζει! Αυτό δεν σηµαίνει ότι είναι υποχωρητικοί, απλώς έχουν τη δύναµη να διαχειριστούν οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση βάζοντας πρώτη την ψυχική τους ηρεµία, που άλλωστε είναι το ζητούµενο στη ζωή”.
“Αν δεν βλέπεις στη ζωή σου προοπτική, αν δεν ονειρεύεσαι, δεν έχεις κίνητρο να προχωρήσεις.
Ο απαισιόδοξος µπορεί να είναι ρεαλιστής, αλλά όσο δεν πιστεύει στα µικρά θαύµατα βυθίζεται στην απάθεια και τη µαταίωση”.
πηγή formamag.gr
Δείτε ακόμη….
Άρθρα
και