Πρέπει να κάνω shut down κάθε φορά που δε χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μου
Μύθος: Επικρατεί η σκέψη ότι κάνοντας τερματισμό λειτουργίας στον υπολογιστή (shut down) ή το laptop μας συχνά ή χρησιμοποιώντας τα λιγότερο, παρατείνουμε το χρόνο ζωής τους και παράλληλα τα προστατεύουμε. Εκ πρώτης όψεως η σκέψη είναι λογική αλλά αυτό δεν είναι κανόνας.
«Ένας φίλος μου που είναι προγραμματιστής μου έχει πει ότι ΠΑΝΤΑ κλείνουμε τον υπολογιστή και τον βγάζουμε απ΄τη πρίζα. Προσέχουμε για να έχουμε»… μου είπε κάποτε ο Σταύρος που έφερε στο εργαστήριο για επισκευή ένα Laptop και συνέχισε: «Το έχω δύο χρόνια και το χρησιμοποιώ 1-2 ώρες κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ… Το κλείνω και το βγάζω απ’ το ρεύμα… Το προσέχω σαν τα μάτια μου… Τον τελευταίο καιρό μετά από μία ώρα λειτουργίας έκλεινε μόνο του εκεί που δούλευε… Τώρα γιατί ανάβει και δεν δείχνει τίποτα στην οθόνη;»
Αυτό είναι ένα κλασσικό παράδειγμα… Ο Σταύρος νόμιζε ότι κλείνοντας το laptop και βγάζοντάς το από την πρίζα το προστατεύει και παρατείνει το χρόνο λειτουργίας του… Δεν έφτανε μόνο αυτό όμως… Ο Σταύρος αγνόησε πολύ πιο βασικά θέματα, όπως τη συντήρηση του φορητού του υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας το φορητό υπολογιστή στο κρεβάτι του καθημερινά 1-2 ώρες σε συνδυασμό με το ότι αγνόησε να τον προσκομίσει για έλεγχο όταν άρχισε να σβήνει, προκάλεσε σοβαρότερη βλάβη ακόμη και από το να είχε τον υπολογιστή του αναμμένο όλο το 24ωρο σε ένα ασφαλές μέρος π.χ. στο γραφείο του.
ΟΧΙ… Δε θα κλείσω τον υπολογιστή μου γιατί χρειάστηκε να κάνω διάλειμμα για φαγητό… Ταλαιπωρούμαι αφάνταστα όταν πρέπει να ανοίξω τα προγράμματά μου από την αρχή όταν επιστρέφω… Θα πρέπει να ψάξω να βρω τα αρχεία που επεξεργαζόμουν, τα tutorials που είχα ανοίξει και διάβαζα και τα site με τα υλικά που είχα για παραγγελία…
Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα του hibernation, safe sleep (Apple) ή του sleep…. Με αυτές τις δυνατότητες ενώ καταναλώνω λιγότερη ενέργεια και «ταλαιπωρώ» λιγότερο τον υπολογιστή μου όταν τον «ξυπνήσω» ξεκινάω από εκεί που έμεινα όταν τον «κοίμισα». Τα laptop συνήθως παρέχουν αυτή τη λειτουργία κλείνοντας απλά το καπάκι τους.
ΟΧΙ… Δε θα κλείσω τον υπολογιστή μου το βράδυ, γιατί έχω ξεκινήσει ένα μεγάλο download που το θέλω το πρωί στη δουλειά…
Ναι… Σαφώς και υπάρχουν πλεονεκτήματα κάνοντας shut down και ξεκινάνε από το λειτουργικό και τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε.
Όταν ανοίγετε τον υπολογιστή σας το λειτουργικό σύστημα καθώς και τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε αρχικοποιούν μια περίοδο χρήσης η οποία θα τερματιστεί όταν εσείς κάνετε shut down. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όσο εσείς δουλεύετε δεσμεύονται όλο και περισσότεροι πόροι στο σύστημά σας όπως: μνήμη, page files, προσωρινά αρχεία, χώρος στο δίσκο και πολλά άλλα με αποτέλεσμα (ανάλογα το λειτουργικό ή τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή) κάποια στιγμή η λειτουργία του να είναι αισθητά πιο αργή. Κάνοντας shut down και ξεκινώντας πάλι τον υπολογιστή σας την επόμενη φορά που θα τον χρειαστείτε αρχικοποιείται μια νέα περίοδος χρήσης, αποδεσμεύοντας τους πόρους που είχαν καταληφθεί στην προηγούμενη.
Βέβαια δεν επηρεάζονται όλοι οι υπολογιστές εξίσου από αυτό. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι ένας server έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να είναι αναμμένος για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα ή ένας υπολογιστής με μεγάλη μνήμη θα αργήσει να παρουσιάσει το παραπάνω φαινόμενο. Πολλοί επίσης δηλώνουν ότι ένα Mac ή ένα Linux σύστημα θα άντεχε να είναι αναμμένο περισσότερο από ένα Windows σύστημα. Γνώμη μου όμως είναι ότι αυτό εξαρτάται από τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε και όχι από τον πυρήνα ή τον τύπο του λειτουργικού συστήματος.
Ναι… Ένας αναμμένος υπολογιστής καταναλώνει ρεύμα. Σβήνοντάς τον όταν δεν τον χρησιμοποιούμε θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια.
Ναι… Χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές σας λιγότερο θα μπορούσε να παρατείνει το χρόνο ζωής τους. Όλες οι συσκευές φθείρονται με τη χρήση, αν και στην περίπτωση των υπολογιστών είναι απρόβλεπτο το πότε μπορεί να χαλάσουν. Κατά την άποψη μου θα πρέπει πρώτα να δίνετε έμφαση στη σωστή τους συντήρηση από ειδικευμένους τεχνικούς.
Γιατί όμως η φράση «Πρέπει να κάνω shut down κάθε φορά που δεν χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μου» είναι ένας μύθος; Για ένα και μόνο λόγο, γιατί ΔΕΝ «πρέπει» να γίνεται «κάθε φορά» και γιατί δεν είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσω τον υπολογιστή μου.
Αγοράζουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με σκοπό να τον χρησιμοποιούμε όπου, όποτε και για όσο χρόνο εμείς χρειαζόμαστε. Αρκεί να είμαστε σωστά ενημερωμένοι σχετικά με το τι είναι ικανός να μας προσφέρει και το πως πρέπει να τον χρησιμοποιούμε.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι σωστό ή λάθος κατά τη χρήση ενός υπολογιστή:
Α) Διαβάζουμε τις συμβουλές που δίνει ο κατασκευαστής
Πάντα υπάρχουν οδηγίες και ποτέ δεν τις διαβάζουμε. Σίγουρα ο κατασκευαστής μιας συσκευής ξέρει περισσότερα πράγματα για αυτήν ακόμη και από κάποιον ειδικό.
Β) Απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό
Και ποιος είναι ειδικός θα μου πείτε… Ειλικρινά, δε μπορώ να απαντήσω γιατί έχετε δίκιο. Πολλοί δηλώνουν ειδικοί, πολλοί έχουν κάποια άποψη. Και εγώ το ίδιο κάνω άλλωστε. Θεωρητικά, όλοι θέλουμε να σας βοηθήσουμε. Αν λοιπόν δεν είστε σε θέση να ξέρετε το «βιογραφικό» και την «προϋπηρεσία» μας ακούστε συμβουλές από πολλούς και κρατήστε τα κοινά μας σημεία διαγράφοντας τα μη κοινά.
πηγή Κώστας Ζερβάκης – servicetag.gr
Δείτε ακόμη…
• 6 μυστικά για μία καλή διαπραγμάτευση
• Κάντε τη θετική σκέψη το δικό σας καύσιµο για να προχωρήσετε στη ζωή
• Οι Αρνητικές Σκέψεις στην καθημερινότητα μας